Söndagen den 8 juli
Kan du inte resa till Kina för att besöka trädgårdar kan du besöka Bastedalen mellan Motala och Askersund.
Där finns en underbar kinainspirerad naturpark i ett stycke svensk natur som det skrivs förhållandevis litet om.
I år har det iallafall kommit ut en bok om denna ‘Den harmoniska Dalen’ som beskriver parkens skönhet i bilder och poesi och tar upp läran om Feng Shui och kinesisk livsfilosofi. Boken är sammanställd av fotograf Allan Larsson, poeten Marianna Agetorp och arkitekten och Kinaexperten Marcus Naef, som varit rådgivare åt parken i många år.
Jag besökte Kinaparken vid Vätterns nordligaste vik Bastedalen utanför Askersund i veckan. Parken, den harmoniska dalen, ligger i ett gammalt stenbrott och uppfördes mellan 1960-63 av f.d. redaktören Ebbe Johnson på Östgöta Correspondenten.
Han var genuint intresserad av landet Kina, men kom själv aldrig dit. Vid sin pensionering köpte han Bastedalens Herrgård och började bygga upp en kinesisk park i det övergivna stenbrottet som använts som soptipp sedan 20-talet. Några år efter dog han och parken började förfalla. Först i slutet av 80-talet återställdes parken då Bastedalens herrgård fick nya ägare.
Numera finns en en vänförening för Kinaparkens bevarande. Parken har ca 8000 besökare per år. I år kommer parken också vara upplyst en kväll den 15 september precis då Katsura träden doftar som mest kaka innan bladen faller.
För att besöka parken måste du först gå nedför en mycket brant ochsmal trätrappa, men sedan möter en verklig retreatplats, helt olik vår trädgårdskultur, men som ändå känns äkta och naturlig. Parken som är inbäddad av bergväggar och svensk natur har en jättestor näckrosdamm avdelad av en gräsgång.
Där finns paviljonger, broar och ett vattenfall, buddha staty och en del annan kinesisk rekvisita, magnolior, lönnar, katsura, paradisbuskar, kvitten, ginko, bambu, pioner, vildrosor, höstanemoner, hostor, bergenia och mängder av näckrosor. Återspeglingen av svensk natur i dammen gör att vi känner oss hemma med parken.
Inlägget Unik Kinapark i Sverige dök först upp på Luna Eks trädgårdsblogg.